Samenwerken aan onderwijs in Togo

sep 14, 2022

Kinderen in Togo

Christine Akakpo werkt sinds oktober 2020 bij PetitPouss Togo, medewerkster van het eerste uur. Zij werkt aan de contacten en samenwerkingen met NGO’s, scholen en andere organisaties. Ze schreef het volgende stuk.

”Eerst iets over Togo. Dit Franstalige West-Afrikaanse land ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een kustlijn van 45 km. Het grenst aan Ghana, Benin en Burkina Faso, heeft een bevolking van negen miljoen inwoners (ongeveer), en een oppervlakte van 56.600 km² verdeeld in 5 regio’s. De hoofdstad Lomé telt ongeveer 1.400.000 inwoners. Hier is PetitPouss Togo gevestigd en Lomé ligt in de maritieme regio met een bevolking van ongeveer 2.600.000 inwoners. Kortom: PetitPouss heeft genoeg te doen.

Wij richten ons op leerlingen (maar ook leerkrachten) in zowel de stedelijke als plattelandsgebieden met weinig financiële middelen. Dit laatste is heel erg noodzakelijk omdat het grootste deel van de Togolese bevolking arm is. Daarom willen we (en moeten we) nauw samenwerken met partners, de NGO’s, scholen, internationale organisaties. De afgelopen tijd hebben we er hard aan gewerkt om een goede en volledige database op te zetten. Gelukt. We wilden weten wat ze doen, waar ze actief zijn, wat hun specifieke doel en doelgroep is. Zodat wij ons aanbod van PetitPouss goed kunnen afstemmen op wat zij doen. En dat werkt!

We hebben tientallen brieven geschreven en afgeleverd. Dit is natuurlijk erg arbeidsintensief, maar noodzakelijk. Wij zijn naar vijftig scholen gegaan en hebben nu vijfendertig internationale organisaties en NGO’s benaderd. Met dertig scholen zijn we in gesprek en heel concreet wachten we op het maken van een overeenkomst met o.a. SOS Kinderdorpen, Wanam International, Actie Onderwijs, en ANGE. En er komen er meer.

Er is soms terughoudendheid van de partners. Die komt voort uit onwetendheid. Men is bang dat de kinderen naar kwaadaardige sites gaan, foute beelden gaan kijken. Maar die angst hebben we al weggenomen doordat we een systeem hebben gemaakt voor ouderlijk toezicht en een toepassing die ervoor zorgt dat de kinderen alleen in het PetitPouss programma blijven. Het andere probleem is dat de toegang tot internet slecht is in plattelandsgebieden. Door met meer en grotere organisaties samen te werken, staan we sterker en kunnen we hier mogelijk ook iets aan doen.

We zijn al heel ver met de organisatie “ANGE” (Amis pour un Nouvelle Génération d’Enfants). ANGE is op meerdere plekken in Togo, en het centrum in Lomé heeft 20 slaapzalen en 70 bewoners. ANGE heeft aangegeven behoefte te hebben aan didactische hulpmiddelen. Zowel inhoudelijk (en daaraan kan PetitPouss direct bijdragen) als aan hardware: het centrum heeft slechts twee computers voor zeventig cursisten.”

Christine Akakpo

Geschreven door Christine Akakpo, Assistent PetitPouss Togo

De kinderen in Togo kunnen uw oude laptop, tablet of smartphone goed gebruiken. Neem contact op met SWEF en alles wordt geregeld.

Pin It on Pinterest