PetitPouss voor de boerengemeenschap van Notsé

mrt 24, 2022

Togo is, net als veel Afrikaanse landen, een agrarisch land met veel boerengemeenschappen. Op ongeveer 80 kilometer van de hoofdstad Lomé ligt de plattelandsgemeente Notsé, met zes scholen met weinig voorzieningen. Burgemeester Adaïsso Kossi heeft ons team in Togo gevraagd deze scholen te ondersteunen met PetitPouss.

Onderwijs in de boerengemeenschap

De meeste kinderen in de boerengemeenschap krijgen slecht of geen onderwijs. Als ze al naar school gaan, is het met een lege buik. Ze presteren ondermaats door een gebrek aan voedsel en omdat ze vaak moeten helpen op de boerderij. En thuis is geen stroom, waardoor ze ’s avonds geen huiswerk kunnen maken.

Het gebrek aan scholing bedreigt het toekomstperspectief van deze kinderen en hun gemeenschap, en het is funest voor de ontwikkeling van de Togolese landbouw. Industriële, grootschalige landbouw heeft geen toekomst in Togo, kleinschalige landbouw wel. Maar juist deze kleine boeren zullen moeten zorgen voor betere productiemethoden om de groeiende bevolking te kunnen voeden. Goed onderwijs is daarvoor een voorwaarde.

Pilotproject PetitPouss Notsé en vervolgstappen

Om bij te dragen aan een oplossing, is ons team in Togo in december 2021 een project gestart met klassikaal online onderwijs via PetitPouss. Het gaat om een pilot waarbij één school is voorzien van een beamer, pc, modem en stroom. Er is een trainingsweek gehouden waarbij de docenten zijn geïnstrueerd om PetitPouss klassikaal te gebruiken. Kinderen van zes verschillende scholen krijgen er sindsdien twee keer per week les met de modules van PetitPouss. Daarmee bieden we meer dan 650 leerlingen van groep 5 t/m groep 8 toegang tot online kwaliteitsonderwijs.

Dit project is opgezet als eerste stap om, met de beschikbare middelen, het onderwijs en de boerengemeenschap in Notsé een eerste stap vooruit te helpen. Met de inzichten die we daarmee opdoen, kijken we naar vervolgstappen. Uiteindelijk moeten er computerlokalen komen, zodat de kinderen onder begeleiding zelf aan de slag kunnen met online onderwijs.

Bredere samenwerking voor de boerengemeenschap

Terwijl goed onderwijs voor de kinderen altijd voorop staat bij SWEF, kunnen we alleen tot duurzame oplossingen komen als we de bredere behoeften van de boerengemeenschap niet over het hoofd zien. Daarom zoeken we samenwerking op met fondsen en organisaties uit de agrarische sector die Notsé gericht willen ondersteunen.

Door samen te werken met Nederlandse boeren, organisaties en kennisinstellingen, kunnen we deze lokalen na schooltijd inzetten als multifunctionele hubs, waar agrarische kennis wordt gedeeld om de boerengemeenschap verder te helpen. En door te investeren in een of twee tweedehands tractoren voor gezamenlijk gebruik, kunnen we alle boeren in Notsé helpen om hun werk te verlichten. Dit maakt tijd vrij voor onderwijs; zowel voor de boeren als voor hun kinderen.

Ben jij die partner die wij zoeken? Of wil je meer weten over het project?

Stuur dan een berichtje naar naar Baud Schoenmaeckers via baud@secondwavefoundation.org of 06-54745948. Wij komen graag in contact!

Pin It on Pinterest