Projecten en Partners

SWEF heeft lokale organisaties opgezet die op diverse fronten actief zijn. In Togo heeft het team inmiddels meer dan 160 scholen bezocht, is een kerstactie gestart en worden huiswerkklassen aangeboden. In Niger heeft het team een samenwerkingsovereenkomst gesloten met vijf scholen en de overheid, wordt gewerkt aan voorstellen voor projecten met grote organisaties en is een PetitPouss club opgericht. Hieronder enkele projecten uitgelicht.

Boerengemeenschap in Notsé
Burgemeester Adaïsso Kossi van het stadje Notsé heeft Hasan en zijn team gevraagd de scholen in Notsé te ondersteunen met PetitPouss. Notsé is een plattelandsgemeente, ligt 80 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lomé en er zijn weinig voorzieningen.

Extra aandacht
De burgemeester is blij met de komst van het PetitPouss team. “Notsé is een boerengemeenschap. Onze kinderen verdienen extra aandacht. Want heel vaak moeten ze meehelpen op het land waardoor ze achterstand oplopen. Terwijl juist zij goed onderwijs moeten volgen. Ons land heeft opgeleide kinderen nodig, geschoolde boerenkinderen. Want landbouw is de allerbelangrijkste bedrijfstsak; zonder landbouw geen voedsel”.

Hardware
Hasan en zijn team willen in januari van start. Hasan: “We beginnen met een train de trainer programma, op een van de scholen in Notsé zelf. Zodat ze snel helemaal zonder ons kunnen draaien.” Het programma is bedoeld voor de leerkrachten die klassikaal met PetitPouss gaan werken. Vijf scholen doen mee met in totaal een kleine 1000 leerlingen, verdeeld over de vier groepen. De volgende uitdaging is zorgen voor voldoende hardware.

Landbouwmodule
Industriële, grootschalige landbouw heeft niet de toekomst voor Afrika. Juist de kleine boeren zullen moeten zorgen voor betere productiemethoden. Met de Nederlandse organisatie Farming Africa is contact opgenomen om te kijken of we kunnen samenwerken met het maken een van een module. Waarin ook wordt meegenomen hoe de boeren zich bijvoorbeeld kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat.

 

Blindegeleidekinderen Naimey, Niger

Basisschool Binéta, Niamey

De eerste school waar in Niamey mee is gewerkt is Basisschool Binéta. Binéta geeft aan 181 kinderen basisonderwijs. In groep 8 zitten 32 kinderen die aan het eind van het jaar een examen moeten doen. Enigszins vergelijkbaar met onze Cito toets. Met één groot verschil: als de kinderen het examen niet halen, eindigt hier hun onderwijs ‘carrière’. Dit gegeven geldt in nagenoeg alle Franstalige Afrikaanse landen en lag aan de basis van de ontwikkeling van P’titPouss. Het onderwijs in de landen is gebaseerd op het systeem van de vroegere kolonisator Frankrijk. En het niveau van het Frans dat de leerlingen hier krijgen, is niet goed genoeg om de toets te maken. Met het digitale onderwijspakket P’titPouss, kunnen we hier een eind aan maken. Kinderen hebben tenslotte recht op onderwijs.

Mevrouw Mory van Binéta heeft PetitPouss omarmd en ook haar school heeft laptops gekregen van DHL.

Basisschool Goudel Gorou, Niamey

Net buiten Niamey ligt de school Goudel Gorou. De school heeft geen elektriciteit en er zijn drie leerkrachten voor 250 leerlingen. De kinderen van de Beatrixschool in Haarlem hebben met de sponsorloop voor PetitPouss zoveel geld opgehaald dat we er met de opbrengst een kleine computerruimte kunnen laten bouwen, met zonnepanelen. Met 25 laptops of tablets, een projector en de nieuwe kracht krijgen de kinderen van groep 5 t/m groep 8 goed onderwijs. De kinderen van Goudel Gorou kunnen niet wachten om te leren over computergebruik en aan de slag te gaan met PetitPouss.

 Eind november vertelde Baud er over PetitPouss, buiten onder een boom. Directeur Balkissa Alkouara (rechts op de foto) vroeg of hij wel wist dat er geen elektriciteit is, en dat de kinderen uit heel arme families komen waar geen geld is voor een tablet of smartphone. Baud: “Ik kon haar verzekeren dat wij alles op alles zouden zetten om deze school op de digitale kaart te zetten”.

Op de bres voor doven en gehandicapten

In Togo zijn de eerste contacten gelegd met dovenschool Ephphata (Hebreeuws voor ‘Stel jezelf open’). In Niamey zijn gesprekken gevoerd met een jongetje in een rolstoel. Gehandicapten in Afrikaanse landen hebben het niet makkelijk. De teams in beide landen gaan er speciale projecten van maken.

Leren zonder geluid
Hasan: “Dove kinderen hebben het erg lastig hier in Togo. Ze worden niet begrepen waardoor ze worden gezien als dom en achterlijk. Op de dovenschool Ephphata hier in Lomé hebben we eerste gesprekken gevoerd en de directeur is zó enthousiast. Hij wilde direct beginnen. Want PetitPouss kan je helemaal gebruiken zonder geluid. Ideaal dus”.

Speciale school
In Niamey sprak Baud een jongen in een rolstoel aan. Zijn broertje was zijn begeleider. Baud: “De jongen sprak moeilijk, maar ik begreep dat hij op een speciale school zat. Ik gaf de jongens mijn kaartje en binnen een uur had ik eerst de vader, toen de moeder, later een zus en een buurvrouw aan de lijn”.

Gehinderd door de taalbarrière, nam Mossi de gesprekken over. “Helaas bestond de school van de jongen niet meer. Maar was en is er een enorme behoefte aan. De ouders wilden graag verder praten om te kijken of we iets samen zouden kunnen doen. We hebben erover gesproken met mevrouw Mori, de directrice van de basisschool Binéta. Zij wil meedenken. Misschien kunnen we een PetitPouss voor kinderen met een gebrek opzetten”.

Overige projecten

  • In zowel Lomé als Niamey zijn kantoren opgezet om de activiteiten op lokaal niveau op te pakken. En in beide steden worden acties opgezet zoals de Club d’étude en PetitPouss academie. 
  • Minimaal tweewekelijks wordt een ministerie in Niamey bezocht. Ambtelijke molens malen traag.
  • Meer dan 2000 ouders hebben een PetitPouss brief gekregen in Lomé. 
  • Een huiswerkbegeleiding is opgezet.
  • Met Welthungerhilfe wordt gekeken naar het maken van nieuwe modules (zoals voor landbouw, aanpassen aan klimaatverandering). 
  • Met vijf scholen in Niger zijn officieel samenwerkingscontracten ondertekend. Links Kokaranta, rechts de Katholieke school in Maradi

Partners

Second Wave Education Foundation wordt financieel mogelijk gemaakt door de Triodos Foundation en de Turing Foundation.

logo
Triodos Foundation
De stichting wordt ondersteund door Coen Mulder van Willemse en Mulder grafisch ontwerpers

Joep Brummer van PC Support4U helpt ons met het leeghalen van alle hardware die we krijgen om mee te nemen.

DHL heeft zowel in Togo als Niger tientallen laptops en PC’s ter beschikking gesteld – en geleverd!

Onder onze partners zijn ook diverse scholen en grote organisaties. We noemen er enkele:

Ook partner worden? Stuur ons een bericht via het onderstaande contactformulier of neem direct contact op met een bestuurlid. 

10 + 1 =